Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Návod jak získat certifikát pro EET pomocí datové schránky

Martin Zindulka
Přidal do Novinky a tipy v Previu
7. září 2016

Konečně je tu ta chvíle, na kterou jste jiště všichni netrpělivě čekali. Od 1.9.2016 je možné se registrovat k evidenci tržeb. Na základě Vaší žádosti datovou schránkou Vám bude umožněn přístup na server Finanční Správy pro nastavení provozovny a získání certifikátu, který budete potřebovat od 1. prosince pro ostrou evidenci tržeb.

V současné době existují dva způsoby registrace. První možností je osobní navštěva jakéhokoliv finančního úřadu, druhou je získání certifikátu přes webové stránky správce daně pomocí přihlašovacích údajů zaslaných do Vaší datové schránky.

Pozn: Pokud již máte certifikát stažen v počítači, přeskočte na poslední krok nahrátí certifikátu do Previa.

Doporučujeme na úvod shlédnout toto krátké video přímo od Finanční Správy: https://www.youtube.com/watch?v=mZ0UGlYwW5M

Připravili jsme pro Vás jednoduchý a přehledný návod, jak se k evidenci tržeb přihlásit elektronicky.

  1. Otevřete si v novém okně Vašeho prohlížeče web Daňového portálu.
  2. Klikněte na „ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB“.
    1
  3. Pokračujte kliknutím na „ŽÁDOST O AUTENTIZAČNÍ ÚDAJE DO EET“.
    2
  4. Vpravo nahoře si klikněte na možnost „Další stránka“.
    3
  5. V následujícím kroku vyberte odpovídající Finanční úřad podle sídla Vašeho podnikání a následně pokračujte dále přes možnost „Další stránka“.4
  6. Dalším krokem je vyplnění informací o Vaší firmě. Podepisující osobu pravděpodobně nebudete muset vyplnit a ve spodní části pouze doplňte informace o jednající osobě a pokračujte opět pomocí „Další stránka“.
    5
  7. Nyní si pro vlastní bezpečnost můžete nastavit zabezpečení pomocí SMS zprávy a dále také Váš e-mail, pro případ ztráty/zapomenutí hesla.6
  8. Vaší registraci si následně můžete uložit do PC (ale pravděpodobně už tento dokument nikdy nebudete potřebovat) a kliknutím na tlačítko „Odeslání písemnosti“ se pomalu přiblížíme do druhé poloviny.
  9. Nyní je potřeba vyplnit jakým způsobem bude Vaše registrace ověřena. V tomto případě to bude ověření přes datovou schránku.
    7
  10. Přihlašte se do své datové schránky.
  11. Potvrďte Generálnímu finančnímu ředitelství přístup k Vaším údajům.
    8
  12. Nyní je možné, že se Vám objeví varování, že Vaše připojení není zabezpečené. Pokud se tak stane, klikněte na „ROZŠÍŘENÉ NASTAVENÍ“.
    Monosnap_2016-09-02_18-03-09
    Věřte Ministerstvu Financí a klikněte na pokračovat na web mfcr.cz.
    9
    Nemusíte mít strach z informace o nespolehlivosti, doména skutečně patří ministerstvu, takže Vás pravděpodobně (o moc víc než dosud) neokradou 🙂
  13. Pokud jste postupovali podle našeho návodu až sem, máte pravděpodobně pro dnešek hotovo. Můžete si ještě pro klid duše stáhnout potvrzení o provedené registraci a začít kontrolovat svou datovou schránku, do které Vám bude doručen Váš certifikát. Pokud Vám certifikát nedorazí do pár minut, určitě nepropadejte panice. Proces vydání certifikátu může trvat i několik hodin či dní (nám přišel v obou případech do 48 hodin).
    10
    I když Vám mohou být údaje doručeny ten stejný den, neradujte se (což lze v případě EET těžko očekávat). Přihlásit se budete moci až následující den po doručení. Technologie pro EET podle všeho nejsou tak rychlé, takže se Vám při pokusu o přihlášení objeví: „Pokud se jedná o první přístup ke službám aplikace EET, nelze z důvodu technologického zpoždění Vaše přístupové údaje ověřit. Přístupové údaje lze úspěšně ověřit nejdříve až následující den po jejich obdržení.“. Musíte zkrátka počkat do zítra a doufat, že nebude Váš přístup i tak porouchaný, jako se to stalo nám.Tak zítra naviděnou …
  14. Máte již login a heslo? Můžete se teď tedy přihlásit na portále http://www.daneelektronicky.cz/ a kliknout na „ELEKTRONICKÁ EVIDENCE TRŽEB“
  15. Dále pokračujte odkazem „SPRÁVA ÚDAJŮ EVIDENCE TRŽEB“
  16. Po úspěšném přihlášení klikněte na menu „PROVOZOVNY“ a přidejte novou provozovnu
  17. Nastavte potřebné údaje. Pro svůj ubytovací objekt zvolte typ „stálá“. Později ještě můžete přidat adresu www stránek, pokud tam přijímáte platby platebními kartami, a to by byl typ „virtuální“. Po uložení si zapište číslo provozovny, které budete potřebovat zapsat do Previa.
  18. Jakmile máte vytvořenou provozovnu, pokročíte k vystavení samotného certifikátu přes menu „CERTIFIKÁTY“
  19. Po pár vteřinách hledání zřejmě odhalíte tlačítko „NOVÝ CERTIFIKÁT“
  20. A pokračujeme pěkně krok za krokem přes „VYTVOŘIT ŽÁDOST V PROHLÍŽEČI“
  21. Připravenou žádost o certifikát odešlete. Vypadá asi takto.
  22. Certifikát EET by Vám měl být vystaven během pár vteřin. Stáhne se Vám soubor s koncovkou .p12 … zapamatujte si adresář, kam jej ukládáte.
  23.  Certifikát už pak jednoduše nahrajete do Previa v menu Pokladna – Doklady.
    POZOR! Nahrát certifikát Vám půjde pouze v případě, že již máte zakoupený modul EET. Pokud jej ještě nemáte, objednejte si ho na https://www.previo.cz/eet

 

OBJEDNAT EET MODUL

přihlášení na menu POKLADNA – DOKLADY. Tam najdete ikonu Nastavení ( ) a doplníte ID provozovny v záložce EET. Ve stejném okně nahrajete i certifikát.

A to je téměř vše 🙂
Pokud ještě nevíte, jak EET v Dokladech přesně funguje, můžete zavolat na naši linku zákaznické podpory +420 251 613 924 nebo navštivte některé naše setkání s hoteliéry („Kafíčko s Previem). Brzy připravíme na používání EET i videomanuál.

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!