Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Chystáte se na provozování vlastních apartmánů, penzionu, nebo dokonce hotelu? Nepodceňte legislativní přípravu!

Přidal do Vzdělávejte se s námi
21. června 2024

Než se pustíte do podnikání, je potřeba se náležitě připravit. Nestačí vám pouze skvělý nápad, business plán a financování. Důležité je také seznámit se s odvětvím, ve kterém chcete podnikat. Což pro oblast ubytovacích služeb platí dvojnásob. Bohužel se občas v praxi setkáváme s tím, že základní legislativní povinnosti neznají ubytovatelé ani po několika letech podnikání. A jak se říká, neznalost zákona neomlouvá.

👇 Sepsali jsme pro vás proto základní povinnosti, které musí splňovat každý, kdo se rozhodne začít podnikat či již podniká v oblasti ubytovacích služeb.

 

Živnostenský list
I když máte jednu malou chaloupku s jednou malou světničkou, kterou pronajímáte na prázdniny, musíte mít živnostenský list na volnou živnost: ubytovací služby. Pokud v pronajímané nemovitosti nebydlíte, nezapomeňte ji správně označit jako provozovnu. Živnostenský list získáte na živnostenském úřadě. Je dobré si připravit předem všechny potřebné dokumenty a informace, abyste se vyhnuli zbytečným průtahům.
Pokud chcete provozovat ubytování bez stravování, bude vám stačit živnostenský list na ubytovací služby. Tato živnost je dostačující například pro turistické ubytovny, kempy, chatové osady, bytové domy, rodinné domy a stavby pro individuální rekreaci. Podle této živnosti je možné poskytovat i snídaně, kapacita ubytování je však omezena na deset lůžek. Jedná se o volnou živnost, číslo oboru 83, dle nařízení vlády č. 140/2000 Sb. Tato živnost zahrnuje ubytovací zařízení, která nezahrnují poskytování stravovacích služeb. Pokud byste chtěli poskytovat stravování, potřebujete samostatné živnostenské oprávnění pro hostinskou činnost

Do volné živnosti „ubytovací služby“ nespadá ubytování v zařízeních, která poskytují stravování, jako jsou hotely, motely a penziony. Ty už potřebují vybavit živnost na “Hostinskou činnost”, což už je řemeslná živnost a tedy k jejímu získání je nutné vzdělání, praxe v oboru nebo garant. 

Kromě toho je třeba si uvědomit, že často kromě hlavní činnosti je potřeba zapsat i další, které jsou spojené s provozem. Ať už se jedná o kopírovací služby, praní, žehlení nebo třeba pořádání kulturních akcí. Je lepší mít zapsáno více, než méně a na úřadě vám jistě poradí. 

Ve chvíli, kdy už míříte výš a přestáváte být one (wo)man show, je třeba zauvažovat nad jinou formou podnikání. Článků porovnávající výhody a nevýhody obchodních společností je celá řada a není to náš dnešní cíl.

Domovní kniha
Nejen pro bezpečnost vás a vašich hostů je nutné ještě před prvním příjezdem zavést domovní knihu. Evidujte všechny hosty, kteří u vás přenocují. Domovní kniha je důležitým dokumentem pro případné kontroly a řešení nečekaných událostí. Samozřejmě Previo již má tuto funkci automatizovanou, takže nejen, že můžete evidovat jednoduše všechny hosty, ale také můžete rozlišit mezi tím, které údaje vám poskytují dle zákona a které můžete využívat s jejich marketingovým souhlasem.

Hlášení na cizineckou policii
Každého cizince (i Slováky) musíte hlásit na cizinecké policii. V minulosti na to byly lístečky a vše se posílalo poštou. Pravěk už ale skončil a i tato funkce je již dávno v Previu plně digitalizovaná a automatizovaná.

Místní poplatky
Každá obec má svá pravidla pro místní poplatky. Tyto poplatky se mohou lišit, proto je důležité zjistit konkrétní požadavky vaší obce. Údaje z domovní knihy vám pomohou správně spočítat poplatky, například za děti nebo zdravotně postižené se často neplatí. Zní to složitě, ale v Previu si vše stačí správně nastavit (s tím vám pomůžeme) a pak už vše probíhá automaticky.

Odpady, televize, OSA
I když nejsou tyto poplatky závratné, je nutné je mít pod kontrolou. Ujistěte se, že platíte všechny potřebné poplatky za odpady, televizní přijímače a poplatky OSA za autorská práva na hudbu, pokud ji poskytujete v rámci ubytování.

Daně
Je potřeba to rozebírat? Nemyslíme. S dobrou účetní a podklady z Previa se jich bát nemusíte. 

 

Tento článek pro vás připravila Jitka Çalışkan. Jitka je markeťačka celým svým srdcem i duší. Pomáhá ubytovatelům s marketingem, aby jejich zařízení vydělávalo víc a hosté se k nim rádi vraceli. Pracuje také jako konzultantka společnosti Perfect Hotel Concept. Její profesní web najdete na www.prodavampokoje.cz a sledovat ji pro inspiraci můžete také na instagramu.

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!