Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Co je SSL certifikát a jaké jsou jeho výhody?

Previo
Přidal do Novinky a tipy v Previu
27. února 2019

Pravděpodobně jste při brouzdání internetem někdy zaznamenali, že vedle internetové adresy navštívené stránky Vám svítí informace, že daný web je „nezabezpečený“. Upozornění může být zobrazeno v textové podobě nebo případně barevnou ikonou přeškrtnutého zámku (nebo kombinovaným způsobem podle používaného prohlížeče). Co pro Vás návštěva takového webu znamená?


Nezabezpečené weby

Stránky, které se zobrazují jako nezabezpečené, nemají zřízený tzv. SSL certifikát, který zajišťuje šifrování veškerých informací, které odcházejí z webu na server. Tyto weby využívají tzv. HTTP protokol bez SSL certifikátu. Je z nich tedy možné velice jednoduše „odposlechnout“ datový tok a zcizit např. zadávané přihlašovací údaje třetí stranou. Tím pádem na těchto webech vzniká potenciální bezpečnostní riziko jak pro návštěvníka tak pro provozovatele stránky.

b3b72323f252fbe3905d46f3a8229e3a4772cc0f

V dnešní době patří zabezpečení přenosu dat a minimalizace rizika zneužití mezi velice důležitá a často diskutovaná témata a to nejenom kvůli platnosti GDPR.


Proč má smysl Váš web zabezpečit SSL certifikátem?

Všechny nejpoužívanější prohlížeče postupně začínají na nezabezpečené weby více a více upozorňovat. Do budoucna je velice pravděpodobné, že v rámci několika dalších let by mohlo dojít ke kompletnímu zablokování přístupů na nezabezpečené weby.

Nepředbíhejme ale běh událostí a vraťme se zpět do současnosti. Už nyní jsou nezabezpečené weby určitým způsobem penalizovány.

První faktor je psychologický. Návštěvník na webu uvidí informaci, že Vaše stránka není zabezpečená. To ho může odradit od další prohlídky Vaší internetové prezentace (na všech ostatních webech, které přes den navštívil bylo uvedeno, že jsou zabezpečené) a Vy tím přicházíte o potenciálního zákazníka.

Druhou, ještě důležitější věcí je vyhledávání. Google sám přiznává, že při zobrazování výsledků vyhledávání jsou weby na HTTPS (tedy s SSL certifikátem) zvýhodněny oproti nezabezpečeným webům:

„….Doporučujeme, aby weby HTTPS podporovaly HSTS (HTTP Strict Transport Security). HSTS prohlížeči sděluje, že má automaticky požadovat stránky HTTPS, i když uživatel do adresního řádku zadá http. Rovněž Googlu sděluje, že má ve výsledcích vyhledávání zobrazovat zabezpečené adresy URL. Minimalizuje se tak riziko zobrazování nezabezpečeného obsahu uživatelům….“

(zdroj a více informací)


Co se stane, když nebudu mít SSL certifikát?

Nemusíte se obávat, i bez zabezpečení zůstávají Vaše stránky nadále plně funkční. Hosté stále mohou procházet jednotlivé podsekce a vytvářet si rezervace nebo nakupovat jiné služby.

Negativa byla již uvedena výše. Ve zkratce se jedná o horší pozice ve vyhledávání, pro návštěvníky je web označen jako nedůvěryhodný a je zde riziko“odposlechnutí“ datové komunikace.


SSL certifikát od Previa

Jak jistě víte, zaměřujeme se i na tvorbu webových stránek s přímou administrací z našeho systému. V rámci tohoto produktu jsme schopni zajistit Vám zabezpečení Vašich webových stránek pomocí SSL certifikátu za poměrně výhodných podmínek:

Jednorázová cena – 1 200 Kč* za umístění a využívání certifikátu na webových stránkách v průběhu celé doby, kdy budete web od nás využívat.

*cena je uvedena bez DPH, v ceně je zahrnuta implementace certifikátu


Problematiku zabezpečení a SSL certifikátu jsme si v tomto článku představili poměrně stručně. Pokud chcete vědět více, na internetu naleznete k tomuto tématu velké množství relevantních informací včetně podrobného vysvětlení, jak se liší přenos informací ze zabezpečených a nezabezpečených webů. Na Youtube také naleznete „ilustrační“ videa, které Vás do této problematiky hlouběji zasvětí.

Podrobnější informace můžete získat i u kolegyně, která u nás weby a implementaci SSL certifikátů řeší, na níže uvedených kontaktech.

alexandra.herdova@previo.cz
+420 603 886 380

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!