Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

EET – Informační povinnost – webové stránky

Previo
Přidal do Novinky a tipy v Previu
13. února 2017

Rádi bychom Vás upozornili na skutečnost související s probíhající elektronickou evidencí tržeb. Většina z hoteliérů, kterých se EET týká, si je vědoma toho, že musí mít na recepci (neboli podle zákona „na místě, kde se běžně uskutečňují evidované tržby“ umístěnou cedulku s informačním oznámením, že dané ubytovací zařízení spadá do elektronické evidence tržeb a tím pádem je povinné vystavit zákazníkovi účtenku obsahující všechny zákonné náležitosti (FIK kód, atp.) a přijatou tržbu řádně v určitém časovém horizontu zaevidovat.

Mnoho lidí ale neví, že informační povinnost se vztahuje i na webové stránky ubytovacích zařízení nebo restaurací, přes které je možné některé nabízené služby (nebo případně pokrmy) objednat a zaplatit např. pomocí platební brány. Pro evidenci tržeb z webových stránek je zaprvé důležité nechat si na portálu finanční správy vygenerovat tzv. virtuální provozovnu. Zde vše funguje podobně jako při zakládání reálné provozovny, pouze místo adresy uvedete odkaz na Vaše webové stránky.

Informační povinnost je zakotvena v samotném zákoně o EET kde je v 25. paragrafu 3. části zákona uvedeno: Informační oznámení je poplatník povinen umístit na internetové stránky, na kterých jsou nabízeny zboží nebo služby. Zákon již ale nespecifikuje, kde přesně má být na webu informační sdělení uvedeno. Jeho přesné znění je podle zákona následující:

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Výklad zákona je ale poněkud nejednoznačný. Resp. ani samotné ministerstvo financí a pod něj spadající celní správa nemá ve věci úplně jasno. Celní správa již rozdala několik pokut až do výše 50 tisíc korun, právě za nezveřejnění informačního oznámení o EET na webových stránkách. Ministerstvo financí k věci uvedlo, že zmiňovaná povinnost platí pouze pro weby, kde je možné službu/produkt zaplatit. Přičemž pokud web slouží pouze k propagaci a reklamě (což je typický příklad např. u restaurací, kde zároveň není úplně obvyklé objednávat přímo z webových stránek), informační povinnost v rámci EET by se na něj neměla vztahovat. EET infolinka do situace také nevnáší příliš jistoty, když bylo na dotaz redaktorovi Hospodářských novin sděleno, že celá věc je poměrně nejasná a sám operátor by informaci na webu radši pro všechny případy uvedl, aby neměl problémy s náhodnou kontrolou.

V návaznosti na toto rozhodnutí jsme se rozhodli (pro jistotu) všem našim klientům, kteří od nás mají platební bránu a rezervační formulář vložit povinný informační text do 4. kroku rezervačního formuláře R+, aby měli v očích ministerstva financí a případných kontrol vše splněno a nemuseli se obávat až 50 tisícové pokuty za správní delikt. Pokud máte platební bránu řešenou jiným způsobem než přes Previo, doporučujeme si informaci na webové stránky také doplnit.

EDIT: Ověřili jsme dnes (14.2.) ještě situaci na infolince pro metodické dotazy týkající se EET a informační povinnost na webu je opravdu nutné splnit pouze v případě, kdy je na stránkách možnost platby online. Pokud se jedná o web bez možnosti online platby, není potom nutné mít výše uvedenou větu na webu umístěnou.

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!