Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Nastavte si 2FA! Je to jediný způsob, jak zamezit podvodníkům v přístupu do vaší administrace

Přidal do Vzdělávejte se s námi
4. července 2024

Znovu vám chceme připomenout důležitost nastavení 2FA a zvýšené bdělosti při přihlašování se do administrace vašeho hotelu. Minulý týden jsme informovali o phishingového útoku na klienty Previa. Jednotky klientů se bohužel naletěly a byly jim zcizeny přihlašovací údaje. O podobě podvodné stránky, kterou podvodníci imitují přihlašovací stránku do Previa, si můžete přečítst v předchozím článku.

I když vám někdo zcizí vaše přihlašovací údaje, dvoufaktorové ověření je jediný možný způsob, jak zamezíte podvodníkovi v přístupu do administrace hotelu.

Nastavte si 2FA hned, jak si otevřete administraci svého hotelu. JAK?

K nastavení 2FA budete potřebovat mobilní aplikaci Google Authenticator, je volně (zdarma) dostupná a tu následně propojte jí se svým Previo účtem při dalším přihlášení do Previa.

Podrobný návod, jak ji s Previem propojit naleznete v naší dokumentaci: https://help.previo.app/cs/doc/2fa-overeni/.

K prolomení přístupových údajů již došlo

Podvodníci, kteří se nepozorností několika málo uživatelů dostali do administrace jejich vlastního hotelu, odtud rozesílají na e-mailové adresy hostů s rezervací vytvořenou přes Booking.com žádost o zaplacení rezervace. Podvodná stránka je na první pohled nerozeznatelná od stránky na Bookingu, jak se sami můžete přesvědčit. Na další stránce na hosta čeká formulář na vyplnění údajů z kreditní karty a potvrzení platby.

Podvodníci využijí údaje o rezervaci – její trvání, celkovou sumu, vč. fotky vašeho zařízení. Pokud si host nezkontroluje URL webové stránky, rezervací zaplatí podvodníkovi a ne vám. Vy tak přijdete o peníze za rezervaci a ještě bude poškozeno dobré jméno vašeho hotelu, protože po hostu budete z jeho pohledu neoprávněně vymáhat úhradu rezervace, kterou on přeci již zaplatil. A tomu všemu bude odpovídat následně hodnocení vašeho hotelu.

Na naší straně děláme pro bezpečnost dat maximum, ale vyplnění přihlašovacích údajů na phishingové stránce a jejich následné zneužití ze strany podvodníků zamezit nedokážeme. To už musíte udělat vy sami, právě nastavením 2FA. 

 

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!