Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Jak dopadne letní sezóna? Podle dat očekáváme obsazenost přes 60 %

Podívali jsme se na data skrývající se v útrobách Previa, abychom mohli zhodnotit, jak se vyvíjí letošní sezona z pohledu obsazenosti. A na první pohled se zdá, že by ve většině regionů měla být o kapku či dvě lepší než ta loňská. Z analýzy vyplynulo, že množství rezervací na červenec je, za předpokladu podobného množství storen jako loni, vyšší o 4,4 % a na srpen o 6,5 % oproti roku 2022 ve stejnou dobu. Průměrná cena za noc a lůžko přitom meziročně vzrostla o 8,1 % na 1 115 Kč. Loni touto dobou byla obsazenost na červenec 41,1 % a na srpen 23,1 %. Letos mají hoteliéři obsazeno  na červenec již 42,9 % a na srpen 24,6 % z celkové kapacity. Po sezónách, které byly ovlivněny covidem, se situace v hotelnictví vrací do původních kolejí. 

Hotelová recepce

„Letošní sezona tak dává většině hoteliérů více klidu a jistoty, protože už s předstihem vidí, že by neměla dopadnout hůře než loni. Celková obsazenost pravděpodobně výrazně naroste, díky rezervacím na poslední chvíli. Z obdobných čísel, na kterých začínali hoteliéři léto loni, prázdninová obsazenost vyrostla na 59 % v červenci a 61 % v srpnu. Pokud bych měl odhadovat vývoj na  základě předchozích let, tak by letošní letní obsazenost opět měla překonat 60 %, což je pozitivní výsledek, který zajistí některým ubytovatelům značnou část výdělku celého roku,“ řekl Pavel Kotas, ředitel společnosti Previo.

Roste zájem o lázeňský trojúhelník

Největší nárůst zájmu o ubytování zaznamenala oblast západočeských lázní. V červenci tam mohou očekávat o téměř 15 % více hostů a v srpnu dokonce o 30 % více hostů než v předchozím roce. Vysoké nárůsty rezervací ukazuje na srpen také České středohoří a Máchův kraj (+24 %), Český ráj (+16 %) a v červenci také Praha (+13 %).

Ceny rostou, ale ne přes inflaci

Ceny ubytování rostly v celé České republice. Průměrná cena za lůžko a noc se v červnu zvýšila meziročně o 8,1 %. Avšak v jednotlivých regionech byly značné rozdíly, kdy se nárůsty pohybovaly od 2 % až po 21 %. Pokud bychom započetli červnovou inflaci, která činila 9,7 %, tak ji překonalo 5 z 24 sledovaných regionů. Průměrná cena za lůžko přitom činila 1 115 Kč. Obdobná je situace u ceny za pokoj, která meziročně vzrostla o 8,6 % a byla na úrovni 2 279 Kč.

„Rozdíl nejnižší a nejvyšší průměrné ceny za lůžko mezi regiony je 320 Kč. To je samozřejmě dáno částečně atraktivitou lokalit a zájmem hostů. Z dat a od našich konzultantů, kteří ubytovatelům radí s provozem ubytování, ale víme, že řada zejména menších ubytovatelů nedokáže efektivně pracovat s cenou. A to je škoda, protože se zbytečně připravují o zisky. Správnou prací s cenou jsou totiž schopni navýšit jak obsazenost, tak průměrnou cenu za lůžko, a tedy i svůj zisk,“ poukázal Pavel Kotas na potenciál, který se hoteliérům nabízí.

Pokud byste potřebovali pomoct s nastavováním cen v Previu nebo dalšími záludnostmi, které přináší svět hotelnictví, sledujte naše webináře dostupné na webu a na youtube, které jsou plné užitečných rad.

 

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!