Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Sdílená ekonomika mění zákon o místních poplatcích

Previo
Přidal do Novinky a tipy v Previu
10. července 2019

Jedním z červnových témat v poslanecké sněmovně ČR se stala i novela zákona o místních poplatcích. Po bouřlivé debatě (a návrhy aby se ubytovací poplatek zvýšil až na 150 Kč / osobu / den) je již více než pravděpodobné, že se začátkem příštího roku dočkáme změn v oblasti ubytovacích a rekreačních poplatků. Sněmovna novelu schválila a nyní je na řadě senát.

EDIT: 15.října byla finální podoba novely schválena. Nyní se čeká na podpis prezidenta republiky. Úprava začne platit od 1.1.2020.

Novela je primárně reakcí na sdílenou ekonomiku v oblasti krátkodobých pronájmů. Již od počátku fungování Airbnb se pravidelně řeší, že soukromí pronajímatelé stojí mimo oficiální systém ubytovacích služeb. Nevybírají od hostů poplatky a neodvádějí je dále městu nebo obci.

Stát si od úpravy zákona slibuje zvýšení objemu vybraných poplatků a zároveň narovnání podmínek v oblasti krátkodobých ubytovacích služeb, zejména kvůli rozvoji sdílené ekonomiky.


Co bude jinak?

  • Sjednocení poplatků – stávající rozlišení na ubytovací a rekreační poplatek bude sjednoceno do tzv. poplatku z pobytu. Poplatek by také nově měli odvádět hosté, kteří přijeli pracovně.
  • Výběr poplatku – výběr poplatku provádí jakákoliv obec nehledě na to, zda se jedná o turisticky nebo lázeňsky atraktivní lokalitu.
  • Rozšíření okruhu plátců – poplatek se vztahuje na veškeré poskytnuté krátkodobé ubytování za úplatu bez ohledu na místo a účel.
  • Výše poplatku – určuje obec podle svého uvážení a potřeby. Od 1.1.2020 by se mělo jednat o maximálně 21 Kč / osobu/ den. V dalším roce by se hranice měla zvednout na 50 Kč.

AHR schvaluje!

Aktuální podobu novely zákona o místních poplatcích podpořila i Asociace hotelů a restaurací ČRZejména kvůli sjednocení poplatků a pozvolnému nárůstu maximální vybírané částky, který dává hoteliérům čas se na chystané změny připravit.

Poplatek zároveň nemá mít regulační a restriktivní charakter. Měl by obcím pomoci pokrýt náklady spojené se zvýšeným počtem návštěvníku v hlavních turistických sezónách. Podle AHR by zvýšení hodnoty poplatku až na (původně také) navrhovaných 100 – 150 Kč mělo negativní dopad jak na tuzemské tak na zahraniční hosty.


V Previu genezi novelizace zákona o místních poplatcích podrobně sledujeme. Stále můžete počítat s tím, že i po legislativních změnách budete moci report poplatků vygenerovat během několika kliknutí myši. 

Jaký je Váš názor na chystanou novelu?

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!