Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Dvoufaktorové ověření jako podmínka pro zobrazení kreditní karty od 30.10.2023

Martin Zindulka
Přidal do Vzdělávejte se s námi
25. října 2023

Pro větší bezpečnost Vašich dat jsme už před několika měsíci zavedli možnost volitelné aktivace tzv. 2 faktorového ověření (2FA) pro přihlášení konkrétního uživatele. Dvoufaktorové ověření je postup, který znáte například z přihlášení do svého internetového bankovnictví, do emailu nebo na sociální sítě, kde kromě hesla zadáváte ještě unikátní a měnící se kód, který získáte přes svůj mobilní telefon.

Téměř každý den můžete zaslechnout zprávu o odcizených přihlašovacích údajích, úniku dat, podvodných zprávách nebo jiné formě internetové kriminality. Obezřetnost je v prostředí internetu rozhodně na místě a to platí i pro Previo a přístupy do něj. I proto musíme reagovat na vzrůstající nebezpečí a zvýšit úroveň zabezpečení kreditních karet a dalších citlivých údajů Vašich hostů v Previu.

Od pondělí 30.10.2023 proto bude podmínkou pro zobrazení plného detailu kreditních karet uložených v Previu právě aktivace dvoufaktorového ověření.

Co je potřeba nastavit?

  • Pro uživatele, kteří pracují s údaji o kreditních kartách je potřeba aktivovat dvoufaktorové ověření v Previu.
  • Tito uživatelé si musí stáhnout volně (zdarma) dostupnou mobilní aplikaci Google Authenticator a propojit jí se svým Previo účtem při prvním přihlášení do Previa.
  • Po propojení aplikace a Previo účtu stačí přepsat kód z aplikace do přihlašovací stránky Previa.
  • Uživatel je následně přihlášen a další práce v systému probíhá jako obvykle, včetně práce s kreditními kartami Vašich hostů.
  • Pokud se uživatel připojuje ze stejného zařízení/prohlížeče, na kterém už proběhlo dvoufaktorové ověření, není nutné opakované ověření. To nastává pouze v případě přihlášení uživatele z nového zařízení/prohlížeče nebo po vymazání cookies Vašeho internetového prohlížeče.

Jak aktivovat dvoufaktorové ověření pro své uživatele?

V našem podrobném návodu naleznete odkazy na stažení aplikace Google Authenticator jak pro Android tak pro iOS včetně detailního popisu jednotlivých kroků nastavení (vše je doplněno obrázky). Součástí návodu jsou i nejčastější dotazy k tomuto tématu.

KOMPLETNÍ NÁVOD NALEZNETE ZDE


Proč zavádíme tuto změnu?

Odpověď je velice jednoduchá a to „bezpečnost Vašich dat především“.  Zde bychom rádi připomněli starší článek z blogu, který obsahuje 7 základních bezpečnostních rad pro práci s Previem. Silné heslo a samostatné uživatelské účty pro každého z Vašich zaměstnanců by měly být nezbytným bezpečnostním minimem.

I tak ale výrazně doporučujeme aktivaci dvoufaktorového ověření pro všechny Vaše uživatele (i pokud nepracují s kreditními kartami), pokud chcete zvýšit bezpečnost dat Vašich hostů.

Všichni zaměstnanci Previa mají dvoufaktorové ověření aktivované již několik měsíců a kromě několika minut úvodního nastavení nás tato další bezpečnostní vrstva nijak neovlivňuje v naší každodenní práci a zároveň máme jistotu, že naše účty nejsou zvenku zneužitelné.

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!