Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Výkonové zpoplatnění aplikace Alfred od 1.10.2020

Martin Zindulka
Přidal do Novinky a tipy v Previu
22. září 2020

Na konci května jsme všem našim klientům spustili elektronického pomocníka a průvodce hostů Alfreda a to kompletně zdarma. Když se zpětně ohlédneme za prvními měsíci provozu, musíme konstatovat, že Alfred rozhodně nezahálel. O tom svědčí téměř 230 000 provedených online check-inů, cca 100 000 posbíraných elektronických podpisů a přibližně 34 milionů korun v rezervacích uhrazených přes platební bránu.

Jak bylo dopředu avizováno, od 1.10.2020 bude Alfredova výpomoc zpoplatněna.


 Jaká je Alfredova „hodinová sazba“?

Alfred bude v novém zpoplatněném modelu hodnocen výkonově. Tzn. nebude se jednat o paušální částku, ale reálné ohodnocení odvedené práce. Máte tedy jistotu, že pokud hosté Alfredovy služby nevyužijí, nebudete nám platit nic.

Alfredovy funkce lze poskládat na míru, tzn. je čistě na Vás, které Alfredovy funkce si aktivujete a nabídnete vašim hostům. Zároveň je kdykoliv možné jednotlivé funkce na libovolnou dobu deaktivovat (např. nebudete chtít odesílat hostům smsky, tak si je jednoduše třeba na týden vypnete).

Výkonové zpoplatnění

(ceny jsou uvedeny v Kč pro ČR a v € pro SK, vše bez DPH)

  • Online Check-in (host) = 2,- (tzn. 0,08 €)
  • SMS = 1,- (0,04 €)
  • Green Option = 10,-  (0,4 €)
  • Objednaná služba = 5,- (0,2 €)
  • Vystavený PIN/Bluetooth klíč = 5,- (0,2€)

Př. pokud budete mít za měsíc 10 check-inů, zaplatíte pouze 20 Kč.


Měsíční částka výkonového zpoplatnění je „zastropována“ hodnotou, která vychází z počtu pokojů vašeho ubytovacího zařízení. Maximální měsíční platba je vypočtena tímto způsobem:

  • 150 + (30 * počet pokojů)

Logika výpočtu je taková, že sečteme všechny odvedené služby (kromě SMS zpráv), tuto částku zastropujeme podle výpočtu výše a k výsledné hodnotě připočteme cenu odeslaných SMS zpráv (příklad: strop je 300 Kč, Alfred odvedl práci za 500 Kč a navíc rozeslal SMS za 40 kč. Tím pádem nejprve upravíme 500 na maximální hodnotu 300 a k výsledku přičteme cenu SMS, tzn. celková cena bude 340 Kč).


Nejlépe si základní výpočet ukážeme na jednoduchém příkladu 20 pokojového hotelu:

  • Pokud hosté za měsíc udělají 10 online check-inů, zaplatíte nám pouze 20 Kč.
  • Pokud hosté udělají 1 000 check-inů, měla by platba být 2 000 Kč, ale vzhledem k Alfredovu platovému stropu byste zaplatili pouze 750 Kč (viz výpočet výše 150 + (30* 20 pokojů)).

Na začátku října jsme do Previa přidali grafický přehled Alfredovy výkonnosti. Zde můžete v reálném čase sledovat, jak užitečný je Alfred právě pro vaše ubytovací zařízení a jak moc jeho služeb vaši hosté využívají. Na základě tohoto přehledu si můžete udělat představu o tom, kolik práce Vám Alfred ušetří a kolik byste za jeho služby zaplatili.

Faktura za Alfredovy služby Vám přijde vždy čtvrtletně. Tzn. pokud Alfreda budete nyní využívat, první fakturu obdržíte na začátku ledna 2021.


Co chystáme dále?

S vývojem Alfreda zdaleka nekončíme. V blízké budoucnosti Vás čeká další vylepšení průvodce rezervací, konzumace z minibaru, prodloužení/zkrácení/storno rezervace, upgrade pokoje a pravděpodobně i kontrola platnosti dokladů.

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!