Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Dárkové poukazy na hodnotu lze aplikovat přímo v RESERVATION+

Martin Zindulka
Přidal do Novinky a tipy v Previu
8. listopadu 2022

Na začátku roku 2020 jsme do RESERVATION+ přidali formulář na zakoupení poukazu na ubytování v konkrétní hodnotě. Chtěli jsme návštěvníkům dát šanci podpořit své oblíbené hotely v době, kdy byl veškerý cestovní ruch uzavřený.

Formulář jsme následně rozšířili o objednávku dárkového poukazu na pobytové balíčky (na konkrétní termín i bez termínu).

Uplynulé měsíce přinesly zvýšenou poptávku po rozšíření dárkových poukazů a jejich funkcionality.

V posledních aktualizacích jsme proto jejich fungování zásadním způsobem vylepšili. Níže naleznete veškeré detaily.


Editor vzhledu dárkového poukazu

poukaz3

Nejčastěji poptávanou novinkou je možnost editace vzhledu dárkového poukazu. Ten můžete přizpůsobit svým potřebám v jednoduchém editoru.

Na výběr máte dvě základní varianty vzhledu:

  • Poukaz s vlastním obrázkem
  • Poukaz s rámečkem (s několika různými variantami rámečku a jeho barvy).

Kompletní informace naleznete v našem manuálu.


Nastavení DPH

poukaz setting

Jak bylo uvedeno výše, původně byl dárkový poukaz na hodnotu zamýšlen čistě na objednávku ubytovacích služeb, proto byla automaticky nastavena 10% sazba DPH.

S rostoucí poptávkou po použití dárkových poukazů jsme dostali dotazy na tzv. víceúčelové poukazy, kde dopředu není zřejmé, na jaké služby budou čerpány.

Podle toho zda pracujete s jednoúčelovými poukazy je vhodné si nastavit správnou hodnotu DPH v poukazu podle konkrétní služby. Pokud je poukaz použitelný na více služeb v různých sazbách DPH, je vhodné zvolit nulovou sazbu a DPH pak odvést podle konkrétního plnění při finálním vyúčtování. Pokud máte poukazy pouze na ubytování, využijete sazbu 10%.


Využití poukazu při online rezervaci v RESERVATION+

Tou nejdůležitější novinkou je ale beze sporu možnost uplatnění dárkového poukazu na hodnotu přímo v R+.

Poukaz je nově možné zadat do kolonky, která doposud sloužila pouze pro zadávání slevový kupónů. Ze zpětné vazby od Vašich hostů jsme ale věděli, že hosté své dárkové poukazy často zkoušeli zadávat právě sem a divili se, což doposud nebylo možné.

kupon123

Při zadávání poukazu kontrolujeme jeho uhrazenost, platnost a také zda již nebyl uplatněn v jiné rezervaci.

Rezervujícímu hostovi je po zadání dárkového poukazu odpovídajícím způsobem ponížena cena. Po dokončení rezervace je informace o použitém poukazu propsána do poznámky rezervace a poukaz a jeho související doklady jsou automaticky přeneseny do nově vytvořené rezervace.

Kompletní návod, jak si aktivovat akceptaci dárkových poukazů online v R+, naleznete opět v našem manuálu.


Doufáme, že s novinkami budete spokojeni. Pokud budete mít k novým poukazům jakoukoliv zpětnou vazbu, určitě se nám ozvěte.

Návod, jak vložit formulář na prodej dárkových poukazů na hodnotu na web, naleznete zde.

Do budoucna plánujeme dokončit poslední chybějící věc a to je akceptace poukazů na pobytový balíček objednaný bez konkrétního termínu.

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!