Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Nezapomeňte si obnovit Váš EET certifikát, další 3 roky jsou za námi!

Martin Zindulka
Přidal do Novinky a tipy v Previu
29. září 2022

V listopadu 2022 bude elektronická evidence tržeb (EET) slavit 6. „narozeniny“. Oslava to bude s největší pravděpodobností poslední, od 1.1.2023 totiž současná vláda kompletně ukončí provoz EET.

Část podnikatelů (nejenom) v oboru poskytování ubytovacích služeb a pohostinství ale stále eviduje své tržby na dobrovolné bázi.

Pro takové z Vás máme důležité upozornění. Po třech letech opět končí platnost EET certifikátu, přes který evidujete Vaše hotovostní tržby v Previu a je nutné ho vyměnit, tedy v případě, že budete chtít „evidovat až do hořkého konce“).

Do listopadu, kdy začínala (v roce 2016) původní dobrovolná evidence, je sice ještě času dost, ale spousta z Vás si certifikát generovala již s předstihem, takže určitě nebude na škodu si připomenout jak na to. Níže naleznete textovou verzi návodu, ale můžete se podívat i na videomanuál na našem YT kanálu.


Nejprve navštivte stránku http://www.daneelektronicky.cz/ a klikněte na Elektronická evidence tržeb.

1

Proklikněte se do Správy údajů evidence tržeb.

2

Nyní přichází ta nejtěžší část. Musíte si vzpomenout na Vaše přihlašovací údaje 🙂 Po jejich zadání bude Vaše přihlášení ještě ověřeno pomocí kódu zaslaného v SMS zprávě.

(instrukce pro obnovu hesla naleznete zde)

3

Po úspěšném přihlášení se v horním menu přesuňte do sekce Certifikáty, kde zvolte možnost Nový certifikát.

4

Následně vyberte Vytvoření žádosti o nový certifikát v prohlížeči.

5

Budete vyzváni k zadání hesla k certifikátu. Zde pozor – toto heslo budete za pár minut potřebovat, až budeme certifikát vkládat do Previa, takže si ho určitě někam zapište!

heslo

Po zadání hesla potvrďte následující krok a odešlete žádost o nový certifikát.

6

Během pár vteřin se Vám zobrazí informace o nově vygenerovaném certifikátu (jeho platnost atp.). Nás zajímá primárně tlačítko Vytvořit exportní soubor.

Po zadání hesla (které jste před pár minutami vymýšleli) se Vám do počítače stáhne soubor certifikátu ve formátu P12. Ten si uložte někam, kde ho později najdete – třeba na Plochu.

konec

Blížíme se do finále. Nyní se přihlašte do Vášeho Previo profilu a přejděte do sekce Pokladna / Doklady. Vpravo nahoře klikněte ikonu s ozubeným kolem, tedy na tlačítko Nastavení dokladů.

Zde si smažte starý certifikát, který se blíží k expiraci a uložte znovu celé okno nastavení, aby se potvrdilo smazání.

previo1

Nastavení si nyní znovu otevřete a klikněte na tlačítko Nahrát certifikát.

previo 2

Nyní už pouze vyberete stažený soubor certifikátu z Vašeho počítače a znovu zadáte heslo, které jste zadávali při generování certifikátu. Celé okno potvrdíte a Nastavení dokladů uložte.

previo3


Gratulujeme, na další tři roky máte vystaráno! Pokud budete potřebovat poradit, můžete se obracet na naši zákaznickou podporu na telefonu +420 251 613 924 nebo na emailu info@previo.cz.

Nastavení si případně můžete ověřit tak, že si „vytvoříte“ (bez uložení) libovolný doklad na hotovostní platbu. Správnost Vašeho EET nastavení v Previu je pak viditelná ve spodní části okna.

hotovost

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!