Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Ušetřete náklady s automatizovanými systémy pro řízení vytápění

Martin Zindulka
Přidal do Novinky a tipy v Previu
13. prosince 2022

Nejenom české domácnosti, ale i firmy stojí na začátku zimy před zásadní otázkou: na jakou hodnotu vystoupají zálohy a platby za spotřebu elektrické energie a tepla v následujících měsících?

Ubytovacích zařízení se to dotýká o to více, že spravují velké podlahové plochy s různou a nepravidelnou obsazeností a teplo je pro hotelové hosty jednou ze samozřejmých podmínek komfortu.

Některá úsporná opatření je možné provést i svépomocí. Věděli jste např., že snížením teploty o 1 stupeň uspoříte cca 6% nákladů na vytápění?

Mezi další oblasti, kde lze ušetřit můžeme zmínit např.

  • Rovnoměrné a chytré vytápění – obsazovat sousedící místnosti / jednotlivá patra / primárně pokoje s okny na jih a východ
    • Tip pro Vás > V Previu můžete upravit pořadí pokojů > nové online rezervace jsou umísťovány na konkrétní pokoje právě podle jejich pořadí a obsazenosti
  • Odvzdušnění topení a celková revize topných těles – prováděné na pravidelné bázi
  • Utěsnění okenních a dveřních spár
  • Nezakrývejte a neblokujte topná tělesa – ať už se jedná o záclony nebo větší nábytek
  • Více doporučení naleznete zde a zde.

Nabízí se ale i další možnosti úsporných opatření.


Automatické řízení vytápění

V Previu jsme spojili síly s několika hlavními dodavateli chytrých termoregulačních systémů. U technických řešení pro automatické řízení vytápění je sice nutné počítat s počáteční investicí, ale vynaložené náklady se Vám více než bohatě vrátí v několika následujících letech a dost možná úsporu pocítíte i v řádech měsíců.

otopne

Zjednodušeně si vše můžete představit na níže uvedeném obrázku.

Previo v okamžiku check-outu hosta pošle do vytápěcího systému informaci, že na daném pokoji nenavazuje další rezervace a teplota v pokoji může být proto snížena na předem stanovenou hodnotu.

Stejně tak vytápěcí systém získá z Previa informaci, že za dalších např. 24 hodin očekáváte příjezd nových hostů na konkrétní pokoj a teplota začne být s předstihem zvyšována tak, aby bylo vše připraveno na čas check-inu.

Last minute rezervace jsou také pokryté. V okamžiku propsání rezervace do Previa ihned odesíláme impulz k zahájení vytápění atp.

vytapeni2

Jednotliví partneři nabízejí širokou paletu nejrůznějších úsporných řešení. Můžete si vybrat mezi bezdrátovým/drátovým provedením a samotná instalace je poměrně jednoduchá. Některá řešení jsou navíc kompletně neinvazivní (termoregulační hlavice).

Komponenty je také možné pořizovat postupně.

Kromě řízení vytápění naleznete v sortimentu i okenní senzory (při otevřeném oknu je vypnuto topení), pohybová/světelná čidla atp.

Veškeré nastavení řídíte přes centrální program, ke kterému je k dispozici související mobilní aplikace, kde můžete vytápění sledovat a regulovat v reálném čase.


Pokud by Vás zajímalo konkrétní řešení pro Váš hotel, kontaktujte naše obchodní zástupce a informujte se o možnostech propojení na Váš Previo profil.

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!