Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Nová verze ceníku v Previu – proč, jak a co Vás čeká do budoucna

Martin Zindulka
Přidal do Novinky a tipy v Previu
12. října 2020

Po měsících práce se blížíme do finální fáze vývoje nového ceníku. Na současnou verzi jsme za poslední roky nasbírali poměrně rozsáhlou zpětnou vazbu a mnoho podnětů k vylepšení.

A přiznejme si to, ceník fungoval v nezměněné podobě cca od roku 2010, což je neuvěřitelných 10 let, takže určité omlazení určitě přijde vhod 🙂

CENIK SCREEN

Kompletní manuály jsou k dispozici na obvyklém místě a na YT kanálu naleznete rozsáhlé videomanuály.

Spuštění je naplánováno na začátek listopadu 2020. O přesném termínu Vás budeme ještě budeme informovat.


Vyzkoušejte si nové nastavení cen

  • Do testovací verze se přihlásíte na adrese https://rates-test.previo.cz/
  • Přihlašovací údaje jsou shodné s Vašimi stávajícími přihlašovacími údaji do Previa.
  • Demoverze je kopie Vašeho reálného profilu, ale práce s cenami v demoverzi se žádným způsobem neprojeví do Vašeho stávajícího (reálného) ceníku ubytování.

Co je nového?

Pokud si nový ceník proklikáte, na první pohled Vám možná nepřijde, že by se tolik věcí změnilo… Každopádně nyní máme za sebou (téměř) tu nejtěžší část a to je převedení veškerého stávajícího nastavení do nové logiky. Ve chvíli, kdy bude ceník spuštěn v nové verzi, nám už nic nebrání přidávat nové funkce, které by do staré verze ceníku nebylo možné zakomponovat a zprovoznit.

I tak jsme ale i v této prvotní verzi nového ceníku několik zásadních vylepšení přidali. Pojďme si je představit:

  • Nadřazené a odvozené cenové plány – nastavení automatického odvození hodnot v novém cenovém plánu podle hodnot z nadřazeného cenového plánu. Velice jednoduše si tak vytvoříte např. cenový plán pro Reservation+, který bude přebírat cenu ze základního cenového plánu, sníženou o 5%. Při změně hodnot v nadřazeném cenovém plánu se hodnoty změní i v odvozeném plánu.
  • Výběr cenového plánu pro jednotlivé rezervační partnery – u každého z českých a slovenských rezervačních partnerů můžete prodávat za různé ceny. Stačí si vytvořit libovolný počet cenových plánů a přiřadit je konkrétním partnerům jako Hotel.cz atp.
  • Prodej pouze za non-refundable podmínek – pomocí odvozených cenových plánů si můžete jednoduše nastavit nevratnou cenu. Novinkou je také možnost uzavřít standardní cenový plán a prodávat pouze za non-refundable podmínek.
  • Vylepšení restrikcí na povolené dny příjezdu / odjezdu – ano, upravili jsme „šílenou logiku“, kdy bylo ve starém ceníku nutné nastavit všechny kombinace, kdy příjezd / odjezd nebyl povolen. Nově je vše naprosto jednoduché. Čistě jen nastavujete, zda je v daném dnu povolený příjezd (pokud není, nevytvoříte rezervace začínají s daným datem) a zda jsou pro daný den povoleny odjezdy (pokud nejsou, nevytvoříte rezervaci s odjezdem k danému datu).
  • Možnost zadání slev v absolutní hodnotě – dlouhodobý pobyt, last minute a first minute slevy už můžete zadávat i ve formě absolutní částky. Tzn. můžete si vybrat mezi zadáním slevy v % a v přesné výši slevy ve všech Vašich povolených měnách.
  • Automatické dopočtení a zobrazení ceny v ostatních měnách – pokud nemáte vyplněný EURový ceník, budou Vám jeho hodnoty automaticky dopočteny z korunových cen dle Vašeho směnného kurzu.
  • Samostatné cenové plány pro zahraniční rezervační kanály – do budoucna už bude možné prodávat za jiné ceny a zároveň i s jinou obsazeností na jednotlivých zahraničních portálech. Můžete tak rozlišit ceny, za které prodáváte na Bookingu a zároveň nabízet třeba jiný počet pokojů na Expedii atp. Přiřazení cenového plánu bude provádět náš support tým.
  • Zlepšení orientace a zobrazení ceníku – na jednu stránku se Vám nově vejdou denní ceny na celý měsíc, což Vám určitě ušetří práci a zbytečné překlikávání mezi termíny.

Co Vás čeká v další fázi?

Jak již bylo zmíněno, na začátku listopadu 2020 spustíme ceník v „první verzi“. Následně nás čeká záplava zpětné vazby a zároveň už máme připravený seznam dalších funkcí, které do ceníku plánujeme doplnit v nadcházejících měsících. V blízké době se tedy můžete těšit na následující rozšíření:

  • Kalkulační vzorce / šablony cen – nastavte si „vzorce“ na automatické dopočítávání cen. V reálu to pak může vypadat tak, že nastavíte cenu u jednoho referenčního pokoje a u ostatních pokojů se Vám cena automaticky dopočítá a upraví na základě nastavené kalkulace.
  • Hromadné nastavení zároveň pro více cenových plánů (např. pro nastavení restrikcí)
  • Rozdílná nabídka strav podle typů pokojů – plánujeme přidat možnost nastavení různých variant stravování pro různé typy pokojů.
  • Řízený overbook – nabízejte více pokojů, než je Vaše reálná kapacita. Znáte orientační % stornovaných rezervací a víte, jak velké „riziko“ si s řízeným overbookem můžete dovolit.
  • Revenue management pro RESERVATION+ – automatické přizpůsobení cen podle aktuální obsazenosti.
  • Zobrazení slev a příplatků v ceníku – speciální pole, kde uvidíte jaké slevy se pro dané datum mohou aplikovat a na jakou hodnotu až mohou klesnout.
  • Automatické zavírání NRR cenových plánů v závislosti na termínu – týden před příjezdem už nechcete prodávat za nevratné ceny a proto Vám Previo tento cenový plán automaticky uzavře na X dní dopředu.

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!