Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Program Antivirus, OSVČ, ubytování, poplatky – rozcestník

Martin Zindulka
Přidal do Novinky a tipy v Previu
14. dubna 2020

Připravili jsme pro Vás rozcestník k nejčastěji skloňovaným bodům koronavirové krize. Článek budeme průběžně aktualizovat o nejnovější informace.


Poskytování ubytovacích služeb

AKTUALIZACE 15.5. – Kompletní podmínky pro otevření ubytovacích zařízení naleznete na webu MZČR.

Stále platí, že poskytování ubytovacích služeb je možné pouze pro:

  • osoby přijíždějící za výkonem povolání nebo jiné podnikatelské činnosti.
  • cizince pro dobu nezbytně nutnou pro opuštění ČR a zároveň pro cizinci s platným pracovním povolením na území České republiky.
  • (ode 2. dubna 2020 od 6.00 do 30. dubna 2020 do 6.00) je možné ubytovat osoby, kterým z důvodu předchozího pobytu v zahraničí nařídil orgán ochrany veřejného zdraví karanténu.

Dříve vytvořené, dopředu uhrazené rezervace není možné ze strany ubytovatele uskutečnit, pokud hosté nespadají do jedné z výše uvedených výjimek.

Nouzový stav, který tato pravidla ustanovuje byl prodloužen do čtvrtka 30. dubna. Aktualizované informace k nouzovému stavu naleznete na webu vlada.cz.

Očekávané datum otevření ubytovacích zařízení je aktuálně plánováno na pondělí 8. června.


Program Antivirus

AKTUALIZACE 14.4. – Formuláře k vyplacení náhrad jsou k dispozici zde. Průvodce podáním žádosti ve formě videa pak na YT kanálu MPSV. Druhou část videa pak máte zde.


V úterý 31. 3. 2020 vláda schválila návrh na úpravu programu Antivirus. Stát bude prostřednictvím Úřadu práce ČR kompenzovat firmám vyplacené prostředky. Program Antivirus se rozběhne od 6. dubna. Od té doby bude možné podávat žádosti. MFČR předpokládá, že mezi podáním žádosti a výplatou příspěvků Úřadem práce bude prodleva jen v řádu několika dní.

Kompletní informace k programu jsou k dispozici zde.

Podrobný manuál pro zaměstnavatele pak v PDF formě zde.

Několik základních informací naleznete níže:

Kompenzace je možná při splnění základních podmínek:

  • Zaměstnavatel striktně dodržuje zákoník práce;
  • Zaměstnanec nesmí být ve výpovědní lhůtě a nesmí mu být dána výpověď;
  • Týká se firem v podnikové sféře, zaměstnanci musí být v pracovním poměru a musí se účastnit nemocenského a důchodového pojištění;
  • Zaměstnavatel musí vyplatit mzdu a odvést odvody;

Jaká konkrétní opatření budou realizována a na jaké situace reagují?

Výše kompenzací zaměstnavatelům je odvozena od průměrné superhrubé mzdy včetně povinných odvodů (48 400 Kč,- Kč). Zaměstnavatelé budou moci požádat Úřad práce o příspěvek ve dvou režimech:

Režim A – druh překážky:

  • v případě karantény pobírá zaměstnanec náhradu mzdy 60 % průměrného redukovaného výdělku;
  • v případě uzavření provozu nařízením vlády pobírá zaměstnanec náhradu 100 % mzdy;

Režim B – druh překážky:

  • Překážky v práci na straně zaměstnavatele z důvodu nařízení karantény či péče o dítě u významné části zaměstnanců (30 % a více) – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 100 % průměrného výdělku
  • Omezení dostupnosti vstupů (surovin, výrobků, služeb) nezbytných k činnosti – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 80 % průměrného výdělku
  • Omezení poptávky po službách, výrobcích a jiných produktech firmy – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 60 % průměrného výdělku

OSVČ

 

AKTUALIZACE 14.4. – Formulář k Žádosti o poskytnutí kompenzačního bonusu naleznete nově na webu danelektronicky.cz. Podání je možné odeslat pomocí datové schránky, emailem, poštou nebo osobně.


Ministerstvo financí a Finanční správa představili program přímé podpory pro OSVČ. Na částku v nominální výši 25 000 Kč bude mít nárok OSVČ, která o ni požádá a prohlásí splnění několika základních požadavků. Několik nejdůležitějších bodů pro získání podpory uvádíme zde:

  • Vykonávaná činnost je činností hlavní.
  • OSVČ vykázala v období leden-březen 2020 ve srovnání s obdobím leden-březen 2019 pokles daňově uznatelných příjmů alespoň o 10%.
  • Subjekt dosáhl v roce 2019 hrubých příjmů alespoň 180 000 Kč. V případě, že nepodnikal celý rok, tak v přepočtu alespoň 15 000 Kč měsíčně.
  • Kompletní informace naleznete na webu MFČR, nejčastější dotazy ke kompenzaci naleznete v dalším článku tohoto webu (oba odkazy jsou pravidelně aktualizovány o nové podrobnosti).

Moratorium na splátky úvěrů a hypoték

 

AKTUALIZACE 14.4. – 7. dubna bylo schváleno poslaneckou sněmovnou ČR a bylo předáno k odsouhlasení dále do senátu. Podrobnější informace jak by mělo vše vypadat naleznete např. na webu Měšec.cz.


Splácení úvěrů a hypoték zřízených před 26.březnem 2020 bude pravděpodobně pozastavení až na půl roku. Dlužníci musejí před odložením splátek oznámit věřiteli, že byli postižení epidemií COVID-19. Návrh aktuálně nyní míří do Poslanecké sněmovny, která ho projedná ve zrychleném režimu legislativní nouze.

Více informací zde opět na webu MFČR.


Odpuštění platby koncesionářských poplatků

 

AKTUALIZACE 3.4. – Bohužel situace ohledně odpuštění koncesionářských poplatků se změnila. Dubnové poplatky zatím odpuštěny nebudou a o dalším postupu se bude dále jednat s ČT a ČRO.

poplatky


AKTUALIZACE 2.4. – Asociace hotelů a restaurací ČR po dohodě s ČT a ČRO oznámila, že od dubna jsou odpuštěny úhrady koncesionářských poplatků. Viz zpráva na FB profilu AHR ČR:

Máme pro Vás alespoň drobnou, dobrou zprávu v této nelehké době. Byly vyslyšeni naše žádosti adresované ČT a ČRO a budou od 1.4.2020 do konce měsíců, kdy bude platit nouzový stav odpuštěny koncesionářské poplatky. Své žádosti zašlete ČT i ČRO, uveďte důvod, společnost, IČO a VS platby.
Zároveň bychom chtěli poděkovat Vám všem za podporu 🙂

Pro úplnost ještě doplňujeme, že úhrady poplatků za březen se tato úprava netýká.


Odklad nájmu pro podnikatele

 

AKTUALIZACE 14.4. – Zákon byl schválen PS ČR a byl předán k dalšímu schválení do senátu.


Dalším opatřením, které vláda schválila je odklad platby nájmu pro zasažené podnikatele. Mělo by se jednat o 3 – 6 nájmů. Ochranná doba pro splacení odloženého nájemného by měla být 2 roky. Podrobnější informace zatím nejsou na vládních webech k dispozici. Tato sekce bude aktualizována jakmile budou k dispozici přesnější informace.

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!