Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Evidujte si rozdílné termíny pobytu jednotlivých hostů v rámci rezervace

Martin Zindulka
Přidal do Novinky a tipy v Previu
11. ledna 2022

Řešíte často situace, kdy někteří hosté z jedné rezervace odjíždějí dříve než zbytek skupiny (nebo přijíždějí až na druhý den rezervace)? Následuje zmatek s cenami, poplatky z ubytování nebo počty strav? Po nejnovější aktualizaci si Previo poradí i s touto komplikovanou situací.

Funkci pro nastavení různých termínů pro jednotlivé hosty v rámci rezervace si můžete aktivovat ve spodní části modulu Nastavení / Systém.


Rozdílné termíny v rámci jedné rezervace

Po aktivaci funkce se Vám rozšíří okno detailu rezervace o termíny pro každého jednotlivého hosta. Ty ve výchozím nastavení vycházejí z celkového termínu rezervace (a jsou zobrazeny šedě, tzn. při změně termínu rezervace se změní i u všech hostů v rezervaci).

ruzne casy1

Termíny je ale možné ručně upravovat a nastavit tak např. výše popsané případy, kdy někteří hosté dorazí až na druhý den pobytu / někteří hosté odjíždějí dříve. Termíny je možné upravovat pouze v rámci celkového termínu rezervace.

ruzne casy 2

Změny v termínech se promítnou i do účtu rezervace. Tzn. pokud např. polovina hostů odjíždí dříve, budou ubytování, strava, poplatky pro poslední den rezervace upraveny tak, aby byly vypočítány pouze za hosty, kteří zůstanou až do konce pobytu. Změna se následně promítne i do navazujících reportů poplatků, evidenčních knih, ČSÚ reportů atp.


Označení příjezdu / odjezdu pro každého jednotlivého hosta

Druhou výhodou nové funkce je také možnost individuálního check-in/outování každého jednotlivého hosta v rezervaci. Jednoduše si tak můžete např. i v rámci větší skupiny označovat, kdo přesně už dorazil na ubytování a na koho ještě čekáte. Pokud máte např. časově omezenou recepci, můžete pak také kontaktovat konkrétního hosta s dotazem na čas jeho příjezdu atp.

Příjezd hosta označíte kliknutím na šipku u příjezdového data. Tím pádem bude jako čas příjezdu nastaven aktuální čas a zobrazí se u něj zelená ikona s fajfkou. U odjezdů vše funguje na stejném principu.

ruzne casy 3

Funkce Vám usnadní i odjezdy a to lepší orientací v tom, kdo už odjel, kdo ještě nemá zaplacenou svou část útraty.

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!