Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Novinky a změny v nastavení slev

Martin Zindulka
Přidal do Novinky a tipy v Previu
22. dubna 2021

Aktualizace ze dne 22.4. přináší do Previa změnu v práci se slevami a příplatky. Konkrétně jsme upravili propojení jednotlivých slev na cenové plány v zájmu vyšší variability možného nastavení.

Na začátek hned uveďme, že všechny dříve nastavené slevy jsme v rámci aktualizace převedli do nového nastavení. Vaše ceny a použité slevy tedy zůstávají totožné jako před aktualizací a není nutné provádět žádné změny v nastavení – vše Vám bude fungovat jako dříve.

Od dnešního dne ale můžete začít využívat i pokročilejší možnosti nastavení.


Původní verze – povolení typu slevy pro cenový plán

Od spuštění nového ceníku na podzim roku 2020 vypadalo nastavení slev následujícím způsobem:

old1

Aplikace jednotlivých typů slev se řídila tím, jestli měl daný cenový plán ve svém nastavení konkrétní typ slevy povolený.

V nastavení samotných slev pak bylo možné omezit slevu podle dnů v týdnu, termínu a také pouze na určité pokoje z nabídky.


Nová verze – přiřazení konkrétní slevy konkrétnímu cenovému plánu

V nové, flexibilnější verzi nastavení došlo ke kompletnímu zrušení nastavení povolených typů slev pro konkrétní cenový plán (viz obrázek výše). Vazba mezi slevou a cenovým plánem se nově nastavuje u každé jednotlivé slevy (LT, FM, LM, akční cena, revenue management).

new1

Konkrétní slevu lze aplikovat na libovolný počet cenových plánů. Můžete tedy nyní slevu poskytovat např. pouze na Vašem webu a na ostatních prodejních kanálech ji nepoužívat. Zároveň je ale možné velice jednoduše nastavit slevu pro všechny Vaše cenové plány. Pokud totiž u slevy nevyberete žádný cenový plán, automaticky bude aplikována na všechny Vaše cenové plány.

new2

Další variantou je možnost nastavení různých variant slev pro různé cenové plány. V následujícím příkladu máme např. vytvořeny odlišné last minute podmínky pro cenové plány pro RESERVATION+ a cenový plán pro zahraniční portály.

slevy LM


Kontrola cen pomocí FDR

Pokud využíváte větší počet různých slev a dostanete se do bodu, kdy vlastně nevíte, které slevy budou aplikovány, nezoufejte. I z tohoto důvodu jsme před cca měsícem do ceníku přidali ukazatel tzv. FDR (final daily rate). Ten Vám ukáže, za kolik se v daném cenovém plánu budou pokoje prodávat a jaké slevy jsou při výpočtu finální ceny použity.

Podrobnější informace o FDR naleznete v jiném článku zde na blogu.

FDR blog1

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!