Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

Doplňujeme plně automatizovaný import z FIO banky

Martin Zindulka
Přidal do Novinky a tipy v Previu
16. června 2022

Na základě žádostí od klientů jsme dnešním dnem rozšířili možnosti automatického importu bankovních výpisů z internetového bankovnictví FIO banky. První polovinu automatizace jste začali využívat již na začátku roku 2021, kdy bylo umožněno stahovat výpisy „na kliknutí“ přímo z Previa v libovolnou dobu.

V poslední aktualizaci jsme automatizaci pro FIO završili. Nově je možné nastavit průběžný, plně automatizovaný import výpisů bez nutnosti lidského zásahu.

automatika fio

Pro zprovoznění kompletní automatizace je potřeba projít základním nastavení API tokenu v internetovém bankovnictví a tento token použít v nastavení bankovního účtu v Previu. Celý postup úvodního nastavení je popsán v původním blogovém článku.

V nastavení už si pak pouze zaškrtnete, že chcete využívat automatický import. Při prvním automatickém stažení dojde ke stažení transakcí za posledních 24 hodin. Následně už se pak bude import opakovat každou celou hodinu.

I s aktivovanou automatikou ale můžete provést import „na klik“ z Pokladny / Plateb, tak, jak jste byli zvyklí.

automatika fio1

Pro původní stahování výpisů „na klik“ z Previa existovalo ještě dodatečné nastavení s dalšími rozšiřujícími funkcemi (při úspěšném napárování platby vystavovat DPZ na ZLV, přepnutí rezervace do stavu potvrzeno a odeslání potvrzení o přijetí platby hostovi). Všechny tyto funkce můžete využít i pro automatický import.

Doplňující funkcí je zasílání přehledu nahraných transakcí na vybraného uživatele. Při ručním importu je totiž možné stáhnout XLS soubor s přehledem napárovaných / nenapárovaných transakcí z konkrétního importu pro zpětnou kontrolu. Při použití automatiky si můžete nastavit zasílání souhrnného XLS souboru a to vždy o půlnoci za předcházejících 24 hodin (tedy 24 importů).


Pro klienty Komerční banky máme na závěr také dobrou zprávu. Na automatizaci importu výpisů z tohoto bankovního ústavu již usilovně pracujeme.

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!