Blog pro hoteliéry Novinky, rady, tipy z oblasti hotelnictví

První listopadovou novinkou jsou kalkulační vzorce!

Martin Zindulka
Přidal do Novinky a tipy v Previu
1. listopadu 2021

pexels-kindel-media-7054419Listopad 2021 zahajujeme zásadním vylepšením ceníku. Od úterý 2.11. jsou Vám k dispozici tzv. kalkulační vzorce.


Jak vše funguje?

Kalkulační vzorce jsou rozšířením cenových šablon, které oproti původní verzi obsahují možnost určení tzv. referenční ceny, od které pak budou automaticky dopočítány ceny pro ostatní pokoje a obsazenosti.


Jaké jsou možnosti použití?

Nejčastější způsoby využití kalkulačních vzorců ve Vašem ceníku budou pravděpodobně vypadat takto:

  • „Vzestupná varianta“ – referenční cenou bude cena jednolůžkového pokoje a cena dvoulůžkových pokojů bude vypočtena jako referenční cena +50%, cena třílůžkových pokojů jako referenční cena +70%, atp.
  • „Sestupná varianta“ –  referenční cenu bude určovat Váš nejlépe vybavený apartmán a cena ostatních apartmánů bude odvozená snižováním referenční ceny o 10%, 20%, 30%, atp.
  • „Hybridní varianta“ – nic Vám ale nebrání postavit vzorec tak, že referenční cena bude cena dvoulůžkového pokoje, přičemž výpočet ceny jednolůžkového pokoje bude představovat snížení ceny oproti referenční hodnotě a výpočet ceny třílůžkového pokoje bude znamenat navýšení oproti referenční hodnoty.

Kalkulační vzorec je možné zadat jak v absolutní hodnotě (snížení / zvýšení ceny o např. 200Kč), ale také jako % snížení / zvýšení ceny.


Výhody kalkulačních vzorců

  • Hlavním benefitem kalkulačních vzorců je právě referenční cena (zvýrazněná v tabulce cen), která určuje ostatní ceny pomocí kalkulačních vzorců. Po nastavení vzorců a aplikaci šablony tedy stačí v ceníku pracovat pouze s referenční hodnotou, čímž zajistíte aktualizaci všech Vašich cen podle předem daných pravidel.
  • Můžete si vytvořit neomezený počet šablon s různými kalkulačními vzorci a aplikovat je podle sezón nebo momentální obsazenosti.
  • Kompletní informace ke kalkulačním vzorcům naleznete v našem manuálu.

Líbil se Vám článek? Nezapomeňte ho sdílet s ostatními!